Ziyaret Yerleri

KABE-İ MUAZZAMA

Allah'ın evi Kabe-i Muazzama, tüm müslümanların en kutsal mekanı ve kıblesidir.
Allah'ın (c.c.) Evi Kabe'de bugün yapılan ibadetler, önce meleklerin tavafı ile başladı. Meleklerin ibadeti, ilk insan Hz. Adem ile Hz Havva'nın "Cenneten Dünya"ya ve daha sonra Kabe'ye uzanan yolculuklarına kadar sürdü.

Kabe, ilk Peygamber Hz. Adem tarafından inşa edildi. Kabe'ye yolculuk Hz. Adem ve Hava ile başladı. Bu yolculuk Nuh Tufanı'na kadar devam etti. Nuh Tufanı'nın ardından Kabe, Hz. İbrahim tarafından yeniden inşa edilecekti. Allah, Elçisi Hz. İbrahim'e, hanımı Hz. Hacer ve oğlu Hz. İsmail'i Kabe'nin bugün bulunduğu yere bırakmasını emretti. Hz. İbrahim eşini ve çocuğunu Allah'a emanet edip geri döndü.

Üzerinde hiçbir bitki örtüsü bulunmayan demirden dağların ortasındaki vadide, Hz. Hacer ve bebeği Hz. İsmail'den başka bir canlı yoktu. Hz. Hacer bebeği için su ararken, Hz. İsmail'in topuklarını vurduğu yerden, günümüze dek hiç eksilmeden devam edecek olan "Zemzem" fışkırarak akmaya başladı. Allah'u Teala İbrahim (A.S.) Kabe'yi, Hz. Adem'in temelleri üzerine yeniden inşa etmesini emretti.Bu emir üzerine, Hz. İbrahim Urfa'dan Filistin'e ve oradan da Hicaz'a gitti.

Kabe'nin bugünkü projesini Cebrail Aleyhisselam, Hz. İbrahim'e teslim etti. Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail, Kabe'yi birlikte inşa ettiler. baba usta, oğul da yardımcısıydı.
Peygamber Efendimiz "Cennet Yakutu" olarak isimlendirdiği "Hacer-ül Esved" taşı, Hz. İbrahim tarafından tavafa başlama yerinin işareti olarak Kabe'ye ilave edildi. İnşaat tamamlandığında Allah-u Teala, Hz. İbrahim "Benim sesimi bu vadide kim duyar Ya Rabbi!.." dedi. Allah "Ey İbrahim insanları davet etmek senin görevin, onu duyurmak ise bana aittir!.. Sen davet et!..." diye emretti. Hz. İbrahim Kubeys Dağı'na çıktı ve oradan insanoğluna seslendi: "Ey insanlar Rabbbinizin davetine icabet edin." Milyonlarca müslümanın "Kutsal Topraklara yaptığı Hac yolculuğu" Kubeys Dağı'ndan halka halka bütün dünyada yankı bulan işte bu davetle yeniden başladı.

1- Kabe : Hz. Adem tarafından yapılan yeryüzünün ilk mescidi olup, Nuh Tufanı'nda yıkılmıştır. Hz. İbrahim tarafından tekrar inşa edilen Kabe'nin son imarı 1629 yılında 4. Murad Han tarafından yaptırılmıştır.

2- Rükn-ü Yemani : Kabe'nin Yemen'e bakan köşesşne verilen isimdir. Peygamberimiz tavaf sırasında bu köşede durup, köşeye dokunarak dua ederdi.

3- Hacer-ül Esved : Cennet'ten gelen bir taş olup, Hz. İbrahim tarafından  Ebu Kubeys Tepesi'nde bulunmuştur. Hacer-ül Esved her şavt sonrası selamlanmaktadır.

4- Mültezem: Kabe'nin kapısı ile Hacer-ül Esved arasına denir. Peygamberimiz burada yapılan duaların reddedilmeyeceğini beyan etmiştir.

5- Altınoluk : Kabe'nin damında biriken suları boşaltan bu olup Hatim Avlusu'nun üzerindeki duvarda bulunur.

6- Hufre-i Muaccin: Kabe'nin Irak tarafına bakan köşesi olan Rükn'ü Iraki'de bulunan çukura denir.

7- Hicr-i İsmail: Kabe'nin yanında Altınoluk'un altında kalan ve bi avlu duvarı ile çevrili kısımdır. Kureyş Kabe'nin inşaatı sırasında malzeme yetersizliğinden Kabe'yi olduğundan daha küçük yapmıştır. Dışarda kalan kısmı da duvarla çevirmişlerdir. Bu yüzden Kabe'nin içi olarak kabul edilir. Rivayete göre Hz. Hacer ve Hz. İsmail'in kabirleri de buradadır.

8- Makam'-ı İbrahim : Hz. İbrahim'in Kabe inşaatı sırasında üzerine çıktığı ve ayak izlerinin bulunduğu taştır. Taş bir muhafaza içinde Rükn'ü Yemani ve Rükn'ü Iraki arasında durmaktadır.

9- Zemzem Kuyusu : Kabe'nin kapısının çaprazında bulunan bu kuyu, oplu Hz. İsmail'e su ararken Allah'ıbn bir lütfu olarak hz. Hacer tarafından bulunmuştur. Peygamberimizin müjdesiyle kim ne niyetle içerse o derde deva olmaktadır.

10- Miraç Sütunu : Rivayetlere göre, Efendimiz amcasının kızı Ümmü Hani'nin evinde iken Mirac'a yükselmiştir. Yavuz Sulan Selim Han revakların altına gelen bu kısma kırmızı granitten bir sütun yerleştirmiştir. Bugün hala aynı yerde durmaktadır.

11- Abbasi Revakları: Kabe'nin etrafındaki tavaf alanı (metaf) son kez Abbasi halifesi Mehdi tarafından genişletilmiş ve etrafına üç sıra halinde mermer sütunlu revaklar dikilmiştir. Bugün tavaf için aynı alan kullanılmakta olup revak sütunları orjinal haliyle durmaktadır.

12-Osmanlı Kubbeleri : Abbasi revaklarını nahşap olan çatıları Osmanlı Padişahı 2. Selim'in emri ve Mimar Sinan'ın gözetimiyle soğan kubbeyle kaplatılmıştır.

13-14- Safa ve Merve Tepeleri : Hz. Hacer annemizin, Hz. İsmail'e su bulmak için aralarında 7 kez gidip geldiği tepelerdir. Bugün hacılar aynı şekilde Sa'y ibadetini gerçekleştirir.

15- İbn-i Erkam'ın Evi : Safa Tepesi'nin 8 m kadar sağ tarafında bulunan bu ev ( Dar-ül Erkam) İslam'ın ilk yıllarında Efendimizin yeni müslümanlarla gizlice buluştuğu mekandır.

16- Babü's-Selam : Peyghamberimizin Mekke'ye ilk gelişlerinde Mescid-i Haram'a girerken kullandıkları kapıdır. Bu kapıdan Mescid-i Haram'a girmek sünnettir.

17- Peygamberimizin Evi : Hz. Hatice ile izdivacı sonrası Efendimizin yaşadığı bu ev Hicret sonrasında Hz. Ali'nin kardeşi tarafından satılmıştır. Hz. Muaviye döneminde tekrar satın alınarak korunmuş, Osmanlılar döneminde mescid olarak hizmet vermiştir. Hz. Fatıma'nın doğduğu bu ev, Merve Kapısı'nın 10 m ilerisinde olan bu ev bugün mevcut değildir.

Diğer Ziyaret Yerleri


Kıbleteyn Mescidi, Medine'de peygamber efendimiz tarafından yaptırılan ve namaz sırasında kıblesinin değiştiği için iki kıbleli mescit olarak da adlandırılan mescittir.
Mina, hac ibadetini yerine getirenlerin üç gün boyunca şeytan taşladıkları, hac kurbanlarının kesildiği bölgedir...
Peygamber Efendimiz'in namaz kılarken okuduğu Kur'anı Kerim'i dinleyen cinler müslüman olmuşlardır. Peygamberimizin namaz kıldığı bu mescide sonraları Cin Mescidi denmeye başlanmıştır.
Hira Mağarası, Peygamber Efendimiz'e peygamberliğinin tebliğ edildiği ve ilk vahyin geldiği Nur Dağ'ındaki mağaradır....