Blog

Sağlığınız için hac ve umre seyahatinizde dikkat etmeniz gerekenler

"Hac edenler ve umre yapanlar Rahman’ın misafirleridir. Allah’a dua eder ve bağışlanma dilerlerse Allah onların dualarını kabul eder ve onları bağışlar". Peygamber Efendimiz (s.a.v)
Peygamber efendimizin buyurduğu gibi  hac ve umre vazifesini yerine getirmek isteyen mü’minler, her yıl kutsal topraklara ev sahipliği yapan Suudi Arabistan’a doğru yola çıkmaktadır.

Suudi Arabistan, Arap Yarımadası’nda bulunan en büyük ülkedir. Ülkenin büyük bölümünün çöl olması nedeniyle ülkemize göre sıcaklık her zaman daha fazladır. Özellikle yaz ayları çok sıcak yaşanmaktadır.

Hac ibadeti için her yıl dünyanın dört bir tarafında 2 milyondan fazla hacı adayı aynı anda, umre içinse 8 milyondan fazla kişi yılın farklı zamanlarında Suudi Arabistan’a yolculuk etmekte, Mekke ve Medine şehirlerinde bir araya gelmektedir.

Hac ve umre süresince genellikle ani iklim değişikliği, sıcak havaya karşı hassasiyet, yol yorgunluğu, aşırı ibadetten kaynaklanan yorgunluk, düzensiz beslenme, toplu yaşama alışkanlığı olmaması nedeniyle hijyene yeterince dikkat edememekten kaynaklanan sağlık problemleriyle karşılaşılabilir.

Bu nedenle seyahat süresince yiyecek-içecek tüketimi, kişisel hijyen, dinlenme saatlerini özen göstermek, ibadetinizi de kesintiye uğratmamak adına büyük önem taşır.

Önce tedbir, sonra tevekkül
Bazı basit önlemlerle hac ve umre yolculuğunuzu sağlık problemleri yaşamadan, ibadetinizi yerine getirmenin huzuruyla tamamlayabilirsiniz:

  • Ortam sıcaklığında veya yolculuk sırasında 2 saatten daha uzun süre buzdolabı dışında beklemiş gıdaların tüketilmesi gıda zehirlenmesine yol açabilir. Süt, konserve, balık gibi bozulabilecek gıdalar paket açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

  • İçme suyu sağlık açısından güvenilir olmalıdır (klorlu, pet şişe suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su). Sıcağa karşı sık sık su içilmelidir.

  • Pişirilmemiş süt/süt ürünleri ve çiğ et tüketilmemelidir.

  • Yemek öğünleri atlanılmamalı, ama ağır, yağlı ve çok tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

  • Çiftlik veya hayvanların bulunduğu alanlar ziyaret edilmemeli, ziyaret zorunlu ise hayvanlarla, özellikle develer ile yakın temastan kaçınılmalı, hayvanlara dokunulmamalıdır.

  • Kalabalık ortamlarda (tavaf, say, şeytan taşlama gibi) maske kullanılmalı, kirlendikçe ve üretici firma önerisine göre (tercihen 6 saatte bir) düzenli olarak değiştirilmeli, maske çıkartıldıktan sonra el hijyeni sağlanmalıdır.

  • Eller sık sık su ve sabunla yıkanmalı veya el antiseptiği kullanılmalıdır.

  • Şeker hastalığı, damar hastalığı gibi hastalığı olanlar ayak bakımı ve enfeksiyonlardan korunma konusunda ayrıca dikkatli olmalı ve seyahat öncesi hekiminin önereceği tavsiyelere uymalıdır. İhramlı olmak gibi zorunlu haller dışında çorap giyilmelidir.

  • Haccın rükünlerinden olan saç tıraşı sırasında kan ve kan ürünleri ile bulaşan hepatit B ve C, HIV/ AIDS gibi hastalıkların bulaşmasının önlenmesi için tıraş makinesi, makas, jilet gibi kesici tıraş malzemelerinin ortak kullanılmaması, başkaları ile paylaşılmaması ve kişiye özel tıraş setlerinin kullanılması gerekmektedir.

  • Solunum yolu ile bulaşan enfeksiyon riskini azaltmak için solunum hijyeni kuralları ve korunma tedbirleri uygulanmalıdır.

  • Sıcaktan korunaklı yerlerde sık sık istirahat edilmelidir.

    Ayrıca yolculuk öncesi, sağlığını açısından doktorunuzun tavsiyesine göre gerekli koruyucu aşılar yaptırmanız da sizi sağlık risklerinden koruyacaktır.

Diğer Blog Yazıları

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2023-2024 yılı umre tarihlerini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2023 yılı hac kaydı ve güncelleme işlemlerinin 5 Ocak'ta başlayacağını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başkanlığında toplanan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun 2022 yılı Hac ibadetiyle ilgili aldığı kararları açıkladı.