Blog

Kadınlar için umre notları

Umre’ye gitmek isteyen kadınlar için ihram nasıl olmalı, seyahat çantasında neler olmalı gibi birkaç önerimizi ve bazı soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Kadınlar hac ve umreye mahremi olmadan veya kadınlarla birlikte gidebilir mi?

Hac veya umreye giderken hanımların yanında kocalarının bulunması gerekmektedir. Kocaları yoksa kardeşi, oğlu, babası veya amcası gibi nikahlanması haram olan birisi bulunabilir. Çünkü Resûlullah (s.a.v.) sefer mesafesi kadar olan uzak yolculuklara kadınların mahremsiz çıkmalarına müsaade etmemiştir.

Bununla beraber Hammâd, İbnî Sirîn, Evzâî, Mâlik ve Şafiî gibi alimler, haram helal konusunda titiz olan salih insanlarla veya güvenilir kadınlarla beraber yola çıkmakta bir sakınca görmemişlerdir.

Ancak Ahmed b. Hanbel’den bir rivayete göre bu ruhsatın sadece farz haccın edası için geçerli olduğu, nafile hac veya umre için yine mahreminin bulunmasının şart olduğu unutulmamalıdır.

Kadınlar için ihram nasıl olmaldır?

İhrama girmek, “hac ve umre süresince giyilmek üzere hazırlanmış beyaz renkli dikişsiz dokuma kumaşa bürünmek” demektir. Kadınlar, ihram olarak yüz hariç bütün vücudu örten normal bir elbise giyerler. Aksesuarlar kullanılmamalı, seçilen elbise el yüz haricinde vücudu belli etmemelidir.

Ayaklarda rahat sandalet tipi terlik veya topuksuz, ortopedik terlikler tercih edilebilir. Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.

Seyahat çantanızda neler olmalı?

Çoğu günler güneşli olacağı için, çantanızda rahat edebileceğiniz bir güneş gözlüğü bulunmalıdır. Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır. Ayrıca Arabistan'ın sıcak iklimine karşı cildiniz için çantanızda kokusuz vazelin ya da pudra bulundurulmalıdır.

Kadınlara özel diğer durumlar için aşağıdaki sayfadan da incelenebilir.

https://kurul.diyanet.gov.tr/Konu-Cevap-Ara/235/hac-ve-umre-hac-ve-umrede-kadinlarla-ilgili-bazi-konular

Sonarex, güvenilir ve deneyimli kadrosuyla Umre süresince ibadetinizi layıkıyla yerinize getirmenizi sağlar.

Uygun fiyatlı Umre turları için Sonarex’i hemen arayabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2023-2024 yılı umre tarihlerini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2023 yılı hac kaydı ve güncelleme işlemlerinin 5 Ocak'ta başlayacağını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başkanlığında toplanan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun 2022 yılı Hac ibadetiyle ilgili aldığı kararları açıkladı.