Blog

Hac ve umre arasındaki farklar

Kutsal mekanların ziyaretinin ortak olduğu hac ve umre ibadetleri arasında farklar nelerdir...
Hac; İslâm'ın beş şartından biridir. Farzdır. 

Umre ise Hanefi ve Maliki mezhebine göre sünnet, Şafii ve Hanbeli mezhebine göre ise farzdır.

Haccın ancak hac aylarında yapılabilmesine karşılık umre için belirlenmiş her hangi bir zaman yoktur. Arefe ve bayram günleri (teşrik tekbirlerinin getirildiği 5 gün) dışında her zaman umre yapılabilir.

Hanefî mezhebinde haccın aslî vâcipleri sa‘y, Müzdelife’de vakfe, şeytan taşlama, halk veya taksir (saçları traş etmek veya kısaltmak) ve vedâ tavafı olmak üzere toplam beş törenden (nüsük) ibarettir. Bu ibadeti yerine getirenlere Türkçe'de hacı, Arapça'da hâc (çoğulu huccâc) denir.

Umre ise, ihrama girip Kâbe'yi tavaf edip Safa ile Merve arasında sa'y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Arafat ve Müzdelife vakfesi ile kurban kesme ve şeytan taşlama görevlerini bulunmamaktadır. 

Bu bakımdan hacca, "hacc-ı ekber" (büyük hac), umreye de "hacc-ı asgar" (küçük hac) denir. 

İ‘timâr “umreyi yerine getirmek”, mu‘temir ise  “umreyi yerine getiren kimse” demektir. 

Yapılış biçimi açısından ise hac, ifrad haccı, temettu‘ haccı ve kırân haccı olmak üzere üç çeşittir.
Hac ve umre, her biri tek başına yapılabildiği gibi, aynı yılın hac ayları içinde, ikisi birbirine bağlı olarak da yapılabilir.

Umre turlarında, hac turlarında olduğu gibi kura, çekiliş, sıra bekleme gibi zorunluluklar yoktur.Bu yüzden umre turları Müslümanlar tarafından sık tercih edilir.

Diğer Blog Yazıları

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2023-2024 yılı umre tarihlerini açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2023 yılı hac kaydı ve güncelleme işlemlerinin 5 Ocak'ta başlayacağını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş başkanlığında toplanan Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu’nun 2022 yılı Hac ibadetiyle ilgili aldığı kararları açıkladı.